Natura 0

La repoblació rural dels pobles a Espanya ¿És possible viure gratis als pobles o que et paguen per això?

Repoblar pobles d'Espanya ¿És possible viure gratis en els pobles o que et paguin per repoblar-los?

L'elevada edat mitjana de la població rural i l'èxode cap a les grans urbs han generat l'abandonament del territori rústic del país, creant el conegut fenomen de “l'Espanya buidada”. Aquests dos factors, cada vegada més accentuats, han estat el detonant principal perquè diferents municipis adoptessin mesures polítiques, moltes de les quals segueixen vigents a diferents localitats que s'han sumat a la causa en els darrers anys. L'objectiu és clar: aturar la despoblació. Els programes per repoblar els pobles d'Espanya es fonamenten en una atraient oferta econòmica. Una de les més famoses ha estat oferir una remuneració mensual per a les famílies que s'hi instal·lin. Altres consistien a incloure vacants de treball i disponibilitat de llar a baix cost o, fins i tot, de franc.

L’escenari actual de les ciutats convida que els ajuntaments dels pobles s’animin a crear fórmules d’aquest tipus. Així doncs, les grans metròpolis originen, en termes generals, males condicions laborals, una taxa d'atur alta, un preu d'habitatge elevat, embussos, contaminació, estrès, etc. La conseqüència pot ser una situació inimaginable fins fa pocs anys: l'emigració de les ciutats a les zones més rurals. Aquesta posició coincideix a molts països, tant d'Europa com d'Amèrica.

A la geografia espanyola hi ha més de 8.000 municipis, entre els quals una xifra superior als 1.000 estan en risc de quedar despoblats. Per això, alguns regidors d'aquests llocs van decidir apostar per una postura desconeguda per a molts, que va arrencar fa més de 5 anys. A moltes d'aquests localitats hi pot haver bonificacions per part del municipi per comprar cases de poble a Espanya. Cal destacar que també existeix l'opció de comprar llogarrets abandonats.

Com a fórmula per repoblar pobles d'Espanya, n’hi ha que paguen per viure-hi. Són aquests:

A continuació veureu els pobles que ofereixen lloguer reduït, subhastes de terrenys o ajudes/subvencions a la gent que decideixi viure-hi per tal de tornar a repoblar els pobles d'Espanya:

Ponga, Astúries

Amb poc més de 800 habitants, va decidir atorgar una quantitat molt suculenta de 3.000€ a cada família que es decantés per viure a les seves terres. A més, per cridar l'atenció de més persones, va aprovar un ajut amb la quantitat de 3.000€ per cada naixement al seu territori. Més informació a la web de l'Ajuntament de Ponga.

Olmeda de la Cuesta, Cuenca

L'alcalde va optar per subhastar terrenys, perquè les persones que poguessin estar interessades a viure al seu territori tinguessin l'oportunitat de comprar-los i construir allà la seva llar.

Portell de Morella, Castelló

Aquest municipi no paga directament. La seva política per atreure nous residents va consistir a oferir un lloc de treball i cobrar 50€ al mes pel lloguer d'un habitatge. Les persones interessades comptaven amb un total de set vacants de feina i tres cases disponibles.

A Xesta, Pontevedra

La seva fórmula per avivar l’arribada de nous veïns es fonamentava a la possibilitat de viure-hi per un cost molt reduït, amb mensualitats que rondaven els 100€.

Griegos, Teruel

El programa de repoblació cercava famílies amb fills en edat escolar per arribar al mínim nombre d'estudiants, a fi que l'escola pogués continuar oberta. Per això, comptaven amb vacants en diferents llocs de treball i es disposava de diversos habitatges, que es llogarien un trimestre gratuïtament i posteriorment per una quantia poc superior als 200€, amb un descompte per cada fill matriculat al centre escolar.

Benuza, León

Les famílies amb fills en edat d'anar a l’escola tenien prioritat a les ofertes laborals que va publicar l'Ajuntament. Totes elles relacionades amb l'assistència a les persones grans i/o dependents i amb cura de la llar. L'objectiu d'aquesta fórmula era repoblar el municipi i el seu centre escolar.

Tabanera de Cerrato, Palencia

La tendència constant de pèrdua d'habitants va obligar que el poble palentí desenvolupés unes mesures que consistien a l'oferta d'ocupació i de casa als nous residents, que pretenguessin residir en un territori amb un àmbit més rural.

Sardón de los Frailes, Salamanca

La localitat salmantina va oferir una llar i una feina, amb el propòsit d'avivar el creixement de la seva població, per aconseguir l'objectiu de ser un referent en el turisme provincial i autonòmic.

Zucaina, Castellón

Supera per poc el centenar d'habitants, per això va posar en marxa diversos plans per captar l'interès de tots aquells a la recerca de noves oportunitats de treball. Per això, l'Ajuntament oferia diverses vacants laborals i cases de franc, amb l'únic requisit que els interessats tinguessin dos fills per anar al centre escolar del municipi.

Tormaleo, Ibias, Asturias

Pertany al concejo d'Ibias, amb una població que no arriba al mig miler d'habitants. Ofereix dos llocs de treball relacionats amb la mineria, la soldadura o la mecànica, així com lloguer gratuït d'habitatge. L'únic requisit és que la família tingui fills en edat escolar, els quals siguin menors de 10 anys. És un poble actiu en la repoblació de l'entorn rural, ja que l'any passat ja van adoptar una mesura similar per aturar la despoblació i van acollir nous habitants.

Briongos de Cervera, Burgos

L'edil va publicar una nova fórmula, que no s'ha repetit a cap altra localitat del país. Aquesta anava destinada a una parella amb fills i un ramat de bestiar i consistia a la cessió d'un pavelló per habitar-lo i desenvolupar-hi l'activitat ramadera. Més informació a la web de l´ajuntament de Briongos de Cervera

San Román de Cameros, La Rioja

La mateixa administració local concedia una casa rural i una ocupació, amb l'única condició que els interessats tinguessin descendents per repoblar l’escola i així atreure noves famílies amb nens a la zona.

Cartajima, Málaga

Va llançar una campanya per donar feina temporal i proporcionar el lloguer d'una casa amb un cost reduït, per a persones amb fills amb edat d'anar a l’escola. La durada dels llocs de treball era de mig any, amb la possibilitat d'estendre el contracte.

Camprovín, La Rioja

Amb poc més de 100 habitants, fa uns anys va rebre una família de refugiats, als que va concedir ocupació amb l'únic requisit que els seus nens es formessin al centre escolar local. Té el propòsit d'impulsar el desenvolupament rural de la zona, per la qual cosa van posar en marxa diferents mesures per repoblar-la, entre les quals destaca una llar gratuïta i compartida i un lloc de treball per a oficina també gratis.

Noguera de Albarracín, Teruel

És un dels municipis que més ha patit la despoblació, per la seva ubicació allunyada i la poca natalitat que presenta. Per això, va adoptar diferents polítiques d’incentius per aconseguir una certa repoblació, les quals es basaven en la recerca de persones amb descendents en edat per anar a l’escola. Aquesta era la condició per prestar un habitatge amb un cost de lloguer força reduït, que rondava els 150€. Així mateix, es comptava amb una vacant per treballar en un terreny rústic, i diversos llocs laborals als municipis dels voltants.

Tremor de Arriba, León

Es va aprovar una mesura perquè l'entorn i el propi poble no quedessin despoblats, ja que la tendència dels darrers anys era força negativa en termes de pèrdua d'habitants. Per tant, es va decidir posar a la venda totes les llars disponibles per una xifra molt reduïda, que rondava els 3.500€.

Altres pobles que van adoptar polítiques econòmiques per repoblar pobles d´Espanya

  • Arganza, Lleó
  • Boceguillas, Segòvia
  • Algar de Palancia, València
  • San Andrés del Rabanedo, Lleó
  • Castelnou, Terol
  • Retortillo de Soria, Soria
  • Peñas de San Pedro, Albacete

Ajuts i/o subvencions per a la compra d'habitatges a localitats amb una població menor als 5.000 habitants

El Plan Estatal de Vivienda 2018-2021 impulsa la adquisición de propiedades como fórmula para repoblar pueblos en España. Este programa nacional facilita la compra en las localidades con menos de 5.000 vecinos, entre los más jóvenes. De este modo, se ayuda a repoblar los miles de municipios españoles con tendencia a la emigración de residentes. Los/las beneficiarios/as tendrán una prestación que variará en función del valor de la vivienda.

Etiquetes:
Immobles a totes les províncies d'Espanya
Parcel·les i cases a Álava Parcel·les i cases a Albacete Parcel·les i cases a Alicante Parcel·les i cases a Almería Parcel·les i cases a Astúries Parcel·les i cases a Ávila Parcel·les i cases a Badajoz Parcel·les i cases a Barcelona Parcel·les i cases a Burgos Parcel·les i cases a Cáceres Parcel·les i cases a Cádiz Parcel·les i cases a Cantàbria Parcel·les i cases a Castellón Parcel·les i cases a Ciudad Real Parcel·les i cases a Madrid Parcel·les i cases a Córdoba Parcel·les i cases a Cuenca Parcel·les i cases a Girona Parcel·les i cases a Granada Parcel·les i cases a Guadalajara Parcel·les i cases a Guipúscoa Parcel·les i cases a Huelva Parcel·les i cases a Huesca Parcel·les i cases a Balears Parcel·les i cases a Jaén Parcel·les i cases a Corunya Parcel·les i cases a La Rioja Parcel·les i cases a Las Palmas Parcel·les i cases a León Parcel·les i cases a Lérida Parcel·les i cases a Lugo Parcel·les i cases a Málaga Parcel·les i cases a Múrcia Parcel·les i cases a Navarra Parcel·les i cases a Orense Parcel·les i cases a Palència Parcel·les i cases a Pontevedra Parcel·les i cases a Salamanca Parcel·les i cases a Tenerife Parcel·les i cases a Segòvia Parcel·les i cases a Sevilla Parcel·les i cases a Soria Parcel·les i cases a Tarragona Parcel·les i cases a Teruel Parcel·les i cases a Toledo Parcel·les i cases a València Parcel·les i cases a Valladolid Parcel·les i cases a Biscaia Parcel·les i cases a Zamora Parcel·les i cases a Zaragoza
Veure totes les províncies
Aquest web terrenos.es, el responsable del qual és Pirañas Online SL, utilitza cookies (petits arxius d'informació que es guarden al vostre navegador), tant pròpies com de tercers, per al funcionament de la web (necessàries), analítiques (anàlisi anònima de la seva navegació al lloc web) i de xarxes socials (perquè hi pugui interactuar). Podeu consultar la nostra política de cookies i també la nostra política de privadesa. Podeu acceptar les cookies, rebutjar-les, configurar-les o veure més informació fent clic al botó corresponent.